Historie Galaconcerten

In 1972 is vanuit het Convent van Ex-Prinsen van het initiatief genomen om voor het Arnhemse publiek een Gala Concert te organiseren.
De eerste concertcommissie bestond uit: Jan Klijntjes, Piet Muis, Joop van Loon, Paul Velthuis en Arno van Slooten. De inspiratie kwam uit de contacten met onze “moeder”-vereniging, de Marotten uit Sittard (Eens gaf Sittard ons het sein) en van de gesprekken die Jan Klijntjes voerde met de 1e violist van het Limburgs symfonie orkest, de heer Rieu. (Ja, de vader van…). Gesprekken met Het Gelders Orkest leidden tot de eerste programmering en het resultaat was een goed gevulde, nog niet helemaal uitverkochte, zaal. Voor de pauze klassiek en na de pauze een wat “losser” programma waar Het Gelders Orkest een eigen invulling aan gaf door verkleed op het podium te verschijnen.
Het batig saldo was van het begin af aan bestemd voor een sociaal doel en is dat nog steeds.
De gehanteerde sleutel, een goed concert en daarna een gezellig samenzijn, feestelijke kleding en een warm aangeklede zaal zou de mensen in de loop der jaren enorm aanspreken en heeft er toe geleid dat we tot op de dag van vandaag altijd een uitverkocht huis mochten meemaken. De intocht met de hofkapel, Convent van Ex-Prinsen, Edelgarde en Concertcommissie met dirigent doet altijd een siddering door de zaal gaan en brengt het publiek direct in de juiste stemming.

In de loop der jaren werd er steeds weer gekeken naar de inhoud van de avond en er hebben al heel wat bekende orkesten en solisten tijdens het Galaconcert op het podium gestaan, o.a.: Het Gelders Orkest, Salonorkest Pluche, André Rieu, Guido’s Orchestra, de Luchtmachtkapel, de Marinierskapel, Introdans, Henny May, Marco Bakker, Daniel Waayenberg, Emmy Verhey, Miranda van Kralingen, Marjol Flore, Marjon Lambriks, Laura Figi, Danny de Munck, Joke de Kruijff en zelfs Frans Bauer.

Ook aan de aankleding van de zaal, het Galabal na afloop en het drukwerk wordt veel aandacht besteed. Met het aantrekken van bekende orkesten en solisten en het perfectioneren van de totale organisatie om er echt een superavond van te maken (en het realiseren van een batig saldo voor het sociale en charitatieve Carnaval), kon het aantrekken van Sponsoren natuurlijk niet uitblijven.

De Concertcommissie is de sponsoren dan ook zeer erkentelijk voor hun ondersteuning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *